Inspiracja: klik
- 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów
- 2 plastry żółtego sera
- pół cebuli
- puszka tuńczyka w oleju
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu
- pieprz
- szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno siekamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Na talerzu układamy prostokąt z dziewięciu krakersów, nakładamy warstwę serową i wyrównujemy łyżką. Przykrywamy warstwą krakersów, nakładamy masę rybną, układamy kolejną warstwę krakersów i przykrywamy warstwą z białek i majonezu.
Wierzch posypujemy rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Odstawiamy do lodówki na min 2-3 godziny ( najlepiej przygotować dzień wcześniej ) , żeby krakersy zdążyły zmięknąć.
Odkrawamy brzegi i kroimy na 9 kawałków.
Ciekawa propozycja, nie spotkałam się jeszcze z taką sałatką, ale wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńOstatnio krążyła w sieci przed Wielkanocą :) Polecam, bardzo smaczna :)
Usuń