Składniki : ( ok 5 słoików o pojemności 600 ml )
- 2 średnie kabaczki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
- 4 duże cebule, posiekane w piórka
- 500 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego
- 5 ząbków czosnku, posiekane w cienkie plasterki
- 8 papryk, oczyszczonych i pokrojonych w dużą kostkę
- łyżka słodkiej czerwonej papryki
- łyżka ostrej czerwonej papryki
- łyżeczka chili
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy.
Dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukinię.
Gotujemy ok 20 min, do miękkości kabaczka i zredukowania płynu.
Dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i czosnek.
Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami.
Leczo przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15min.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Ewent. podajemy z podsmażoną w plastrach kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz