- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 dojrzałe figi
- 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola )
- 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól i pieprz
- listki bazylii
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
Figi pokroić w plastry. Boczek pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na chrupiąco.
Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii.
Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Rozkosz w każdym kęsie - super! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie ujęte! Pozdrawiam :)
Usuń