Przedłużony weekend - dwa dni nad jeziorem Garda, jeden w Mediolanie. Tylko my, plecaki i kolejne punkty do zobaczenia i skosztowania. Pizza w Peschiera del Garda, espresso w Riva del Garda, windsurfing w Torbole, panzerotti w Mediolanie to tylko niektóre z nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :)
We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się również jogurt/mleko z musli.
Włoskie kawiarnie o poranku są najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco, przy ladzie.
Torbole, jezioro Garda |
Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita.
Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :)
Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki).
Lago di Garda |
Riva del Garda |
Riva del Garda |
"Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo
To w nich koncentruje się całe życie nocne miasta. Dzielnice gwarne i wesołe, pełne artystycznej bohemy i młodych ludzi. Miejsca w sam raz na wieczorną kolację czy spacer.
Wzdłuż uliczek Brera czy kanałów Naviglio znajduje się mnóstwo klimatycznych kawiarni, restauracji czy galerii. Wieczorami przybywają tu liczni turyści i mieszkańcy miasta aby napić się lampki wina i posłuchać muzyki na żywo. Miejsce, które w ciągu dnia jest mało atrakcyjne wieczorami nabiera życia i uroku.
Wieczorami, pomiędzy 18:00 a 22:00, obowiązuje "Happy hour". W cenie drinka gościom oferuje się darmowy bufet. Cena napoju ( dowolnego z karty menu - woda, wino, piwo, drinki itp. ) waha się w zależności od lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców.
Naviglio Grande - w dzień |
Naviglio Grande - wieczorem :) |
dzielnica Brera |
Każde miasto ma swój przysmak - w Mediolanie są to panzerotti.
Popularna piekarnia Luini, sprzedająca panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo.
Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu.
Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie warto!
Duomo di Milano |
Dodatkowe informacje:
Sjesta - odwiedzając Włochy należy pamiętać, że w naszych godzinach obiadowych kuchnie są zamknięte. Restauracje otwierane są pomiędzy godz. 12:00-14:00 oraz po godz. 18:00
Coperto - to opłata za nakrycie do stołu, obowiązuje w większości restauracji. Wysokość coperto jest zwykle podawana w menu. Waha się pomiędzy 1-4 Euro za osobę przy stoliku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz