Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 13 października 2016

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym


SKŁADNIKI: ( 3 duże porcje )      1 porcja = ok 200 kcal
  • 1 mała dynia hokkaido ( ok 1 kg )
  • 0,5 l wody
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego 
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego

WYKONANIE:  

1. Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min.
2. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek.
3. Dodajemy imbir i curry, chwile podsmażamy.
4. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min.
5. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
6. Zupę zmiksować na gładki krem.
7. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili.



 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Dynia260100010165
Cebula (świeża)401001.10.17.64
Czosnek750.320.031.65
Mleko kokosowe2382001.2244.4
Olej kokosowy - Extra virgin (nierafinowany)5460.025.880
Podsumowanie:5991311 g12.64 g31.01 g78.69 g

2 komentarze: