- 1 mała dynia hokkaido ( ok 1 kg )
- 0,5 l wody
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
1. Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min.
2. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek.
3. Dodajemy imbir i curry, chwile podsmażamy.
4. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min.
5. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
6. Zupę zmiksować na gładki krem.
7. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili.
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Dynia | 260 | 1000 | 10 | 1 | 65 | |
Cebula (świeża) | 40 | 100 | 1.1 | 0.1 | 7.64 | |
Czosnek | 7 | 5 | 0.32 | 0.03 | 1.65 | |
Mleko kokosowe | 238 | 200 | 1.2 | 24 | 4.4 | |
Olej kokosowy - Extra virgin (nierafinowany) | 54 | 6 | 0.02 | 5.88 | 0 | |
Podsumowanie: | 599 | 1311 g | 12.64 g | 31.01 g | 78.69 g |
Najlepsza zupa:)
OdpowiedzUsuńDobrze powiedziane ;) Pozdrawiam!
Usuń