INSPIRACJA: mirabelkowy.pl
Składniki: ( na 9 szt. o średnicy 7 cm )
- 270 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g zimnego masła
- 150 g puree z dyni
- 1 jajko
- łyżka cukru
- mleko do posmarowania bułeczek
Dynię upiec w piekarniku do miękkości, zmiksować na puree.
Piekarnik rozgrzać do 220°C.
W misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników.
Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem.
Piec ok 15 min.
Podawać ciepłe z konfiturą np. jeżynowa.
piękny kolor, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUrzekły mnie kolorem, idealne na jesienna chandrę ;) Pozdrawiam!
Usuń