SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) 1 porcja = ok 385 kcal
- 2 szt. papryki czerwonej
- łyżka klarowanego masła
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 60 g kaszy gryczanej białej
- łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki koperku
- sól i pieprz
- ewent. płatki chili
WYKONANIE:
1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC z termoobiegiem.
3. Papryki myjemy, odcinamy górą część i usuwamy środek wraz z nasionami.
4. Siekamy drobno cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy.
5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min.
6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku.
7. Farsz umieścić w paprykach i umieścic w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
8. Piec do miękkości ok 35-45 min. Ok 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć daszki papryk.
INSTRUKCJA WYKONANIA - KROK PO KROKU:
5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min.
6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku.
7. Farsz umieścić w paprykach i umieścic w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
8. Piec do miękkości ok 35-45 min. Ok 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć daszki papryk.
INSTRUKCJA WYKONANIA - KROK PO KROKU:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Mięso mielone drobiowe (kurczak, indyk) | 286 | 200 | 38 | 15 | 0 | |
Cebula (czerwona) | 8 | 25 | 0.3 | 0.1 | 1.53 | |
Kasza gryczana biała | 206 | 60 | 7.8 | 1.86 | 37.8 | |
Masło klarowane | 132 | 15 | 0 | 15 | 0 | |
Koperek | 2 | 5 | 0.17 | 0.06 | 0.35 | |
Seler naciowy | 6 | 45 | 0.45 | 0.09 | 1.62 | |
Papryka czerwona | 129 | 460 | 5.98 | 2.3 | 30.36 | |
Podsumowanie: | 769 | 810 g | 52.7 g | 34.41 g | 71.66 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz