Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 22 lutego 2017

Frytki z batatów

Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki czy pataty to według rankingów jedne z najzdrowszych warzyw.
Bulwy batatów maja pomarańczowy miąższ i słodkawy smak.

Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate są w węglowodany złożone dzięki czemu nasycą nas na długi czas oraz są doskonałym źródłem beta-karotenu.

Posiadają niski indeks glikemiczny ( gotowane na poziomie 46, pieczone 94 ), dlatego ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność.
Wykazuja właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, obniżają ryzyko chorób serca i korzystnie wpływaja na nasz wzrok.

Obecnie słodkie ziemniaki znajdziemy w każdym dyskoncie czy supermarkecie, na dziale z warzywami obok tradycyjnych ziemniaków. Cena: ok 8 zł/kg

Należy wybierać bataty twarde, pozbawione uszkodzeń; przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.


SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )                      1 porcja = ok 238 kcal
  • 2 bataty 
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • wędzona papryka
WYKONANIE:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół.
2. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na frytki.
3. Frytki ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzona papryką.
4. Piec do miękkości - ok 20 min.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:






 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Bataty (słodkie ziemniaki)3874507.070.2390.54
Oliwa z oliwek88100100
Podsumowanie:475460 g7.07 g10.23 g90.54 g

2 komentarze: