Bulwy batatów maja pomarańczowy miąższ i słodkawy smak.
Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate są w węglowodany złożone dzięki czemu nasycą nas na długi czas oraz są doskonałym źródłem beta-karotenu.
Posiadają niski indeks glikemiczny ( gotowane na poziomie 46, pieczone 94 ), dlatego ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność.
Wykazuja właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, obniżają ryzyko chorób serca i korzystnie wpływaja na nasz wzrok.
Obecnie słodkie ziemniaki znajdziemy w każdym dyskoncie czy supermarkecie, na dziale z warzywami obok tradycyjnych ziemniaków. Cena: ok 8 zł/kg
Należy wybierać bataty twarde, pozbawione uszkodzeń; przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) 1 porcja = ok 238 kcal
- 2 bataty
- sól i pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- wędzona papryka
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół.
2. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na frytki.
3. Frytki ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzona papryką.
4. Piec do miękkości - ok 20 min.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Pyszności !:)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam!
Usuń