W zdrowej diecie powinniśmy jeść 2-3 porcje ryb tygodniowo, każda ok 100g.
Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3(EPA, DHA i ALA) oraz dobrym źródłem wapnia i fosforu.
Najzdrowszym sposóbem przyrządzania ryb jest grillowanie, gotowanie albo pieczenie. niestety podczas smażenia dochodzi do znacznych strat zawartosci kwasów omega-3.
Do pieczenia doskonale nadaje się większośc ryb morskich. Dziś przepis na pieczoną płoć.
Płoć posiada dość ościste, białe, chude mięso.
Występuje we wszystkich wodach słodkich w Polsce,a także w wodach przybrzeżnych Bałtyku.
Ma ciemnobrązowy grzbiet z niebieskawym połyskiem, boki jasnosrebrzyste, brzuch biały.
Płetwa grzbietowa i ogonowa są szare z czerwonawym odcieniem, inne płetwy czerwonawe.
SKŁADNIKI: ( 2 porcje) 1 porcja = 207 kcal
- 2 płocie, wypatroszone
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- wędzona papryka
- sól i pieprz
- plasterki cytryny
- papryczka chili, pokrojona w plasterki
WYKONANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ºC w funkcji góra-dół.2. Ryby umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć przyprawami. Skropić sokiem z cytryny i oliwą.
3. Odstawić na min pół godziny do lodówki.
4. Nastepnie w środek tuszek włożyć plasterki cytryny i papryczke chili.
5. Piec na papierze do pieczenia ok 30 min.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Płoć świeża | 325 | 290 | 55.1 | 11.6 | 0 | |
Oliwa z oliwek | 88 | 10 | 0 | 10 | 0 | |
Podsumowanie: | 413 | 300 g | 55.1 g | 21.6 g | 0 g |
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa jestem zdania, że w ogóle ryba zapiekana czy pieczona wychodzi zawsze najsmaczniej i ja właśnie dlatego bardzo chętnie taką przyrządzam. Bardzo jestem także zadowolona z produktów od https://mowisalmon.pl/produkty/ i faktycznie łosoś za każdym razem jest na pierwszym miejscu.
OdpowiedzUsuń