Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 2 marca 2017

Kurczak w tymianku + ciecierzyca z fasolką szparagową na ciepło

Przepis na pierś z kurczaka, szybki i łatwy w przygotowaniu. 
Z produktów z domowej spiżarni / zamrażalki. 
Delikatny, aromatyczny kurczak podany na sałatce na ciepło z ciecierzycy i zielonej fasolki szparagowej. 
smażony kurczak

SKŁADNIKI: ( 2 porcje)    1 porcja = 423 kcal

  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka ciecierzycy konserwowej ( ok 230 g po odsączeniu)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • łyżka sosu sojowego
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • ewent. płatki chili do dekoracji

WYKONANIE:

1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem i kilkakrotnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ok 4 min z każdej strony.
3. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości.
4. Ściagamy kurczaka z patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Nie rumienimy.
5. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę oraz fasolkę szparagową.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego.
7. Podsmażamy do podgrzania składników.


INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:



 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Ciecierzyca (konserwowa)29423014.036.7942.53
Fasola szparagowa (mrożonka)622004.416.6
Sos sojowy9171.360.10.83
Cebula (świeża)12300.330.032.29
Filet z kurczaka24825053.753.250
Masło klarowane221250250
Podsumowanie:846752 g73.87 g36.17 g52.25 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz