Przepis na pierś z kurczaka, szybki i łatwy w przygotowaniu.
Z produktów z domowej spiżarni / zamrażalki.
Delikatny, aromatyczny kurczak podany na sałatce na ciepło z ciecierzycy i zielonej fasolki szparagowej.
SKŁADNIKI: ( 2 porcje) 1 porcja = 423 kcal
- 250 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- puszka ciecierzycy konserwowej ( ok 230 g po odsączeniu)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- łyżka sosu sojowego
- tymianek
- sól i pieprz
- ewent. płatki chili do dekoracji
WYKONANIE:
1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem i kilkakrotnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ok 4 min z każdej strony.
3. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości.
4. Ściagamy kurczaka z patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Nie rumienimy.
5. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę oraz fasolkę szparagową.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego.
7. Podsmażamy do podgrzania składników.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ciecierzyca (konserwowa) | 294 | 230 | 14.03 | 6.79 | 42.53 | |
Fasola szparagowa (mrożonka) | 62 | 200 | 4.4 | 1 | 6.6 | |
Sos sojowy | 9 | 17 | 1.36 | 0.1 | 0.83 | |
Cebula (świeża) | 12 | 30 | 0.33 | 0.03 | 2.29 | |
Filet z kurczaka | 248 | 250 | 53.75 | 3.25 | 0 | |
Masło klarowane | 221 | 25 | 0 | 25 | 0 | |
Podsumowanie: | 846 | 752 g | 73.87 g | 36.17 g | 52.25 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz