SKŁADNIKI: ( 9 szt.) 349 kcal
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka oleju kokosowego
- pół szklanki kompotu wiśniowego
WYKONANIE:
1. W misce łączymy kaszę jaglana z jajkiem i skrobią ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. ( Uwaga: gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody )
2. Na posmarowaną olejem kokosowym, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
3. Do kompotu wiśniowego dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Wlać na rozrzana patelnię i chwilę podgrzać.
4. Placki podawać z frużeliną wiśniową.
INSTRUKCJA _ KROK PO KROKU:1. W misce łączymy kaszę jaglana z jajkiem i skrobią ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. ( Uwaga: gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody )
2. Na posmarowaną olejem kokosowym, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
3. Do kompotu wiśniowego dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Wlać na rozrzana patelnię i chwilę podgrzać.
4. Placki podawać z frużeliną wiśniową.
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Kasza jaglana (niegotowana) | 173 | 50 | 5.3 | 1.92 | 34.5 | |
Jajko | 73 | 50 | 7 | 5 | 0 | |
Mleko ryżowe | 53 | 100 | 0.2 | 1.2 | 10.4 | |
Olej kokosowy - Extra virgin (nierafinowany) | 27 | 3 | 0.01 | 2.94 | 0 | |
Wiśnie drylowane (słoik) | 23 | 30 | 0.12 | 0.15 | 5.4 | |
Podsumowanie: | 349 | 233 g | 12.63 g | 11.21 g | 50.3 g |
Wygląda pysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuń