Ciasto: ( na ok 35 szt. )
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka oleju
- szczypta soli
- ok 2/3 szklanki gorącej wody
Farsz:
- torebka kaszy gryczanej
- pół opakowania sera feta
- 2 łyżki bulionu grzybowego
- łyżeczka estragonu
- pieprz czarny
Wykonanie:
1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą.
2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto.
3. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.
4. W tym czasie przygotować farsz. Do kaszy gryczanej dodać rozgnieciony ser feta, bulion grzybowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia skladników.
5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować.
7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić.
9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić.
10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać.
Film krok po kroku:
pyszny pomysł na farsz. czuję że zjadłabym takich pierogów dużo za dużo ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się że farsz wyjadałam z miski ;) Pozdrawiam!
Usuń