Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 3 lutego 2017

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

 
Składniki:

Ciasto: ( na ok 35 szt. )

  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ok 2/3 szklanki gorącej wody
Farsz:

  • torebka kaszy gryczanej
  • pół opakowania sera feta
  • 2 łyżki bulionu grzybowego
  • łyżeczka estragonu
  • pieprz czarny
Wykonanie:

1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą.
2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto.
3. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.
4. W tym czasie przygotować farsz. Do kaszy gryczanej dodać rozgnieciony ser feta, bulion grzybowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia skladników.
5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować.
7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić.
8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły.
9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić.
10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać.

Film krok po kroku:


2 komentarze:

  1. pyszny pomysł na farsz. czuję że zjadłabym takich pierogów dużo za dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję się że farsz wyjadałam z miski ;) Pozdrawiam!

      Usuń