Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 8 lutego 2017

Makaron ryżowy z mięsem mielonym i brokułami

makaron bezglutenowy

Składniki: (2 porcje)            1 porcja = ok 362 kcal
  • 100 g makaronu ryżowego ( produkt suchy )
  • 120 g mięsa mielonego drobiowego
  • 70 g brokuła
  • średnia marchew
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 g cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • pieprz
  • sok z 1/4 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • płatki chili

Wykonanie:

1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki. Warzywa zblanszować we wrzątku przez 2-3 min. Odsączyć na sicie.
3. Na rozgrzanym maśle podsmarzyć posiekaną cebulę ( nie rumienić ). Dodać pokrojony w słupki imbir i pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć.
4. Dodać mięso mielone, podsmażyć. 
5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem i sokiem z limonki.
6. Połączyć z ugotowanym makaronem, dokładnie wymieszać. 
7. Posypać płatkami chili.

Film - krok po kroku:




 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Makaron ryżowy (nieugotowany)350100131.572.1
Mięso mielone drobiowe (kurczak, indyk)17212022.890
Brokuły24701.970.262.83
Marchew (surowa)18450.420.114.31
Masło klarowane132150150
Cebula (świeża)12300.330.032.29
Czosnek750.320.031.65
Sos sojowy9171.360.10.83
Podsumowanie:724402 g40.2 g26.02 g84.02 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz