- 100 g jarmużu
- 50 g migdałów ( ok 15 szt. )
- 2 łyżki żurawiny
- łyżeczka octu jabłkowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g cebuli
- skórka i sok z 1/2 limonki
WYKONANIE:
1. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek, podsmażyć posiekany czosnek i cebulę ( nie rumienić ).
2. Dodać jarmuż, skórkę z połowy limonki i pół szklanki wody. Podsmażyć do zmiękczenia jarmużu.
3. Doprawić sokiem z 1/4 limonki, łyżeczka octu jabłkowego i żurawiną.
4. Smażyc ok 1-2 min.
5. Doprawić sola i pieprzem, posypać posiekanymi migdałami.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Oliwa z oliwek | 88 | 10 | 0 | 10 | 0 | |
Jarmuż | 42 | 100 | 3.3 | 0.6 | 8.32 | |
Żurawina | 23 | 50 | 0.2 | 0.07 | 6.1 | |
Cebula (świeża) | 32 | 80 | 0.88 | 0.08 | 6.11 | |
Czosnek | 7 | 5 | 0.32 | 0.03 | 1.65 | |
Ocet jabłkowy | 1 | 6 | 0 | 0 | 0.06 | |
Migdały | 86 | 15 | 3.18 | 7.41 | 3.25 | |
Podsumowanie: | 279 | 266 g | 7.88 g | 18.18 g | 25.49 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz