Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 30 marca 2017

Kopytka


SKŁADNIKI: ( 4 porcje )     1 porcja = 160 kcal

  • ok 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej ( tyle by powstało kleiste ciasto ) + do podsypania
  • sól
WYKONANIE:


1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. 
2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto.
Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste.
3. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 3 części. 
4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. 
5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. 
6. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. 
7. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 

INSTRUKCJA - krok po kroku:




Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:


 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Ziemniaki gotowane4305008.550.5100.05
Jajko87608.460
Mąka pszenna120363.960.8322.68
Podsumowanie:637596 g20.91 g7.33 g122.73 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz