SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) 1 porcja = 160 kcal
- ok 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia)
- jajko
- 3 łyżki mąki pszennej ( tyle by powstało kleiste ciasto ) + do podsypania
- sól
1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić.
2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto.
Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste.
3. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 3 części.
4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry.
5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
6. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
7. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz.
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ziemniaki gotowane | 430 | 500 | 8.55 | 0.5 | 100.05 | |
Jajko | 87 | 60 | 8.4 | 6 | 0 | |
Mąka pszenna | 120 | 36 | 3.96 | 0.83 | 22.68 | |
Podsumowanie: | 637 | 596 g | 20.91 g | 7.33 g | 122.73 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz