Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 28 czerwca 2017

Polędwiczki wieprzowe z wiśniami


SKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300 g )                       1 porcja = 360 kcal
  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ( w temp. pokojowej )
  • sól i pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżki cynamonu
  • 350 g wydrylowanych wiśni ( świeże lub mrożone )
  • 200 ml wody
  • 200 ml bulionu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon.
2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos         zgęstnieje.
4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min.
5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
    Dodać do garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu.
6. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Smażyć polędwiczki na dużym ogniu, 3-4 min z każdej strony.
7. Gotową polędwiczkę podać z sosem wiśniowym.

ZAPRASZAM NA FILM 

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:


 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Wieprzowina (polędwiczka) - Kraina Mięsa495500100100
Wiśnie1753503.51.0542.63
Ocet balsamiczny16180.0903.06
Cukier93240024
Masło ekstra100140.1211.360.01
Olej rzepakowy - Kujawski270300300
Mąka ziemniaczana268755.180.2662.33
Bulion2420040.22.4
Podsumowanie:14411211 g112.88 g52.86 g134.42 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz