- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ( w temp. pokojowej )
- sól i pieprz
- łyżeczka rozmarynu
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru
- pół łyżki cynamonu
- 350 g wydrylowanych wiśni ( świeże lub mrożone )
- 200 ml wody
- 200 ml bulionu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon.
2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos zgęstnieje.
4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min.
5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać do garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu.
6. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Smażyć polędwiczki na dużym ogniu, 3-4 min z każdej strony.
7. Gotową polędwiczkę podać z sosem wiśniowym.
ZAPRASZAM NA FILM
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Wieprzowina (polędwiczka) - Kraina Mięsa | 495 | 500 | 100 | 10 | 0 | |
Wiśnie | 175 | 350 | 3.5 | 1.05 | 42.63 | |
Ocet balsamiczny | 16 | 18 | 0.09 | 0 | 3.06 | |
Cukier | 93 | 24 | 0 | 0 | 24 | |
Masło ekstra | 100 | 14 | 0.12 | 11.36 | 0.01 | |
Olej rzepakowy - Kujawski | 270 | 30 | 0 | 30 | 0 | |
Mąka ziemniaczana | 268 | 75 | 5.18 | 0.26 | 62.33 | |
Bulion | 24 | 200 | 4 | 0.2 | 2.4 | |
Podsumowanie: | 1441 | 1211 g | 112.88 g | 52.86 g | 134.42 g |
A co z bulionem? Do czego go dodajemy?
OdpowiedzUsuń