Domowy kisiel jest bardzo łatwy do zrobienia i zdecydowanie zdrowszy od kupnego - dużo mniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów.
Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana.
Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów.
Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;)
Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki!
- mały słoik jagód pasteryzowanych
- szklanka wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ewent. 2-3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek i ostudzić.
Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dodajemy kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody i zagotowujemy.
Jeżeli używamy soku owocowego dodajemy mniej wody, jeżeli używamy samych owoców dodajemy więcej wody oraz dodatkową mąkę ziemniaczaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wygląda bardzo apetycznie :) Rozumiem, że bez problemu można użyć też innych owoców? :)
OdpowiedzUsuń