Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami

Placki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu.
Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam!

Racuchy z bananami i rodzynkami

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również 2 banany pokrojone w plasterki  +  garść rodzynek :) )
  • olej rzepakowy

Racuchy z bananami i rodzynkamiMąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej odchodziło od łyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż do zarumienienia z obu stron. Usmażone racuchy wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą.

Racuchy z bananami i rodzynkami










 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz