Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam!
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach ( świetnym zamiennikiem są również 2 banany pokrojone w plasterki + garść rodzynek :) )
- olej rzepakowy
Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej odchodziło od łyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż do zarumienienia z obu stron. Usmażone racuchy wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz