Słodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą.
Inspiracja: White Plate
Składniki:
spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g cukru
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- płatki migdałowe do posypania
Z
mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do
połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 °C, ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników.
Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ), posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 °C, ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników.
Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ), posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.
Pyszny! Ja też robiłam w tym roku cytrynowy, choć w innej wersji ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSmaczny ale nie mój smak ;) Ja przepadłam na czekoladowo -orzechowym :D Pozdrawiam!
Usuń