Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek cytrynowy

Słodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą.


Inspiracja: White Plate

Składniki:
spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia
masa:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • płatki migdałowe do posypania

Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 °C, ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników.
Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ),  posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.

2 komentarze:

  1. Pyszny! Ja też robiłam w tym roku cytrynowy, choć w innej wersji ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny ale nie mój smak ;) Ja przepadłam na czekoladowo -orzechowym :D Pozdrawiam!

      Usuń