- 300 g ( ok pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami
- 200 g zielonego ogórka
- około dwóch rzodkiewek
- 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka
- 4 łyżeczki posiekanego koperku
- 1/4 pęczka szczypiorku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- jajko do dekoracji
Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy.
Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy.
Do ostudzonej botwiny dodajemy warzywa i mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chłodzimy w lodówce ( najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Podajemy z jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz