Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 27 marca 2017

Barszcz ukraiński


SKŁADNIKI: ( 6 porcji )            1 porcja = 263 kcal
  • 350 g mięsa wieprzowego
  • 2 litry wody 
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/8 główki białej kapusty
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • 3 buraki
  • cebula
  • 5 ziemniaków
  • puszka białej fasoli 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

1. Mięso umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa.
Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ).
3. Cebulę pokrój w piórka, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę.
4. Marchew, pietruszkę, seler, por i buraki zetrzyj w malakserze lub na tarce z dużymi oczkami.
5. Do wywaru z mięsem dodaj cebulę i starte warzywa.
6. Gotuj ok 10 min i dodaj starte na dużych oczkach buraki.
7. Dodaj poszatkowaną białą kapustę i pokrojone w kostke ziemniaki.
8. Gotuj ok 15 min. Gdy warzywa bedą miękkie dodaj odsączoną białą fasolę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką cukru i sokiem z połowy cytryny.
9. Podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.

INSTRUKCJA - film krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Wieprzowina54335075.4324.290
Marchew (surowa)571401.30.3413.41
Pietruszka korzeń66802.080.413.68
Por17701.540.213.99
Seler (korzeń)17801.280.246.16
Kapusta biała (surowa)17700.910.074.2
Burak1293004.830.5128.68
Cebula (świeża)401001.10.17.64
Ziemniaki3855009.50.592.5
Fasola biała (konserwa)28525018.150.7353
Koncentrat pomidorowy23251.40.384.18
Podsumowanie:15791965 g117.52 g27.76 g227.44 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz