SKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal
- 350 g mięsa wieprzowego
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/8 główki białej kapusty
- 1/4 selera
- biała część pora
- 3 buraki
- cebula
- 5 ziemniaków
- puszka białej fasoli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Mięso umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa.
Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ).
3. Cebulę pokrój w piórka, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę.
4. Marchew, pietruszkę, seler, por i buraki zetrzyj w malakserze lub na tarce z dużymi oczkami.
5. Do wywaru z mięsem dodaj cebulę i starte warzywa.
6. Gotuj ok 10 min i dodaj starte na dużych oczkach buraki.
7. Dodaj poszatkowaną białą kapustę i pokrojone w kostke ziemniaki.
8. Gotuj ok 15 min. Gdy warzywa bedą miękkie dodaj odsączoną białą fasolę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką cukru i sokiem z połowy cytryny.
9. Podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.
INSTRUKCJA - film krok po kroku:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Wieprzowina | 543 | 350 | 75.43 | 24.29 | 0 | |
Marchew (surowa) | 57 | 140 | 1.3 | 0.34 | 13.41 | |
Pietruszka korzeń | 66 | 80 | 2.08 | 0.4 | 13.68 | |
Por | 17 | 70 | 1.54 | 0.21 | 3.99 | |
Seler (korzeń) | 17 | 80 | 1.28 | 0.24 | 6.16 | |
Kapusta biała (surowa) | 17 | 70 | 0.91 | 0.07 | 4.2 | |
Burak | 129 | 300 | 4.83 | 0.51 | 28.68 | |
Cebula (świeża) | 40 | 100 | 1.1 | 0.1 | 7.64 | |
Ziemniaki | 385 | 500 | 9.5 | 0.5 | 92.5 | |
Fasola biała (konserwa) | 285 | 250 | 18.15 | 0.73 | 53 | |
Koncentrat pomidorowy | 23 | 25 | 1.4 | 0.38 | 4.18 | |
Podsumowanie: | 1579 | 1965 g | 117.52 g | 27.76 g | 227.44 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz