Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 24 marca 2017

Makaron z dynią, szpinakiem i boczkiem


SKŁADNIKI: ( 2 porcje )           1 porcja = 263 kcal ( bez boczku )
                                                   1 porcja = 454 kcal ( z boczkiem )

  • 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego )
  • średnia cebula
  • 500 g dyni ( po obraniu )
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g szpinaku
  • sól i pieprz

WYKONANIE:
1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu.
Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
2. Cebulę drobno pokroić w kostkę.
3. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić plastry wędzonego boczku.
5. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć cebulkę. Nie rumienić.
6. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, chwile podsmażyć i doprawić gałką muszkatołową. Dodać szklanke wody z gotowania makaronu.
7. Dusić 10 min pod przykryciem.
8. Dodać szpinak, doprawić sola i pieprzem. Krótko podsmażyć.
9. Wymieszać sos z makaronem, udekorować chipsami z boczku.

INSTRUKCJA - film krok po kroku:




Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Makaron21615094.537.5
Cebula (świeża)401001.10.17.64
Dynia13050050.532.5
Szpinak świeży7300.870.121.08
Masło klarowane132150150
Boczek wędzony3828010.0837.630.53
Podsumowanie:907875 g26.05 g57.85 g79.25 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz