SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 263 kcal ( bez boczku )
1 porcja = 454 kcal ( z boczkiem )
- 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego )
- średnia cebula
- 500 g dyni ( po obraniu )
- łyżka masła klarowanego
- 4 plastry wędzonego boczku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g szpinaku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu.
Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
2. Cebulę drobno pokroić w kostkę.
3. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić plastry wędzonego boczku.
5. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć cebulkę. Nie rumienić.
6. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, chwile podsmażyć i doprawić gałką muszkatołową. Dodać szklanke wody z gotowania makaronu.
7. Dusić 10 min pod przykryciem.
8. Dodać szpinak, doprawić sola i pieprzem. Krótko podsmażyć.
9. Wymieszać sos z makaronem, udekorować chipsami z boczku.
INSTRUKCJA - film krok po kroku:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Makaron | 216 | 150 | 9 | 4.5 | 37.5 | |
Cebula (świeża) | 40 | 100 | 1.1 | 0.1 | 7.64 | |
Dynia | 130 | 500 | 5 | 0.5 | 32.5 | |
Szpinak świeży | 7 | 30 | 0.87 | 0.12 | 1.08 | |
Masło klarowane | 132 | 15 | 0 | 15 | 0 | |
Boczek wędzony | 382 | 80 | 10.08 | 37.63 | 0.53 | |
Podsumowanie: | 907 | 875 g | 26.05 g | 57.85 g | 79.25 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz