Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 25 kwietnia 2017

Budyń czekoladowy


SKŁADNIKI: ( 2 porcje )                       1 porcja = 229 kcal
  • szklanka mleka 1,5 %
  • łyżeczka masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • żółtko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka kakao
  • 2 posiekane kostki czekolady mlecznej
WYKONANIE:

1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka.
2. Dodaj masło i cukier wanilinowy.
3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko, skrobię ziemniaczana i kakao. Dokładnie wymieszaj.
4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem, skrobia i kakao.
5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
7. Nalać do salaterek, ewent. posypać czekoladą i udekorować listkami mięty.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Mleko 1,5%1132507.53.7512
Skrobia ziemniaczana89251.750.0820.75
Masło Ekstra 80 %74100.18.20.1
Cukier waniliowy328007.84
Żółtko jaja kurzego63203.15.60.06
Kakao (proszek)2250.911.092.53
Czekolada mleczna64120.963.67.08
Podsumowanie:457330 g14.32 g22.31 g50.36 g

2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie...a dziś sama robię dzieciom ;) pozdrawiam!

      Usuń