SKŁADNIKI: (ok 15 porcji po 60 g ) 1 porcja = ok 293 kcal
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 g cukru wanilinowego
WYKONANIE:
1. W malakserze ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę.
2. Do jajecznej masy powoli wlewać strużką olej.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z szklanką wody. Dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą malaksera na najniższych obrotach do uzyskania kremowej masy.
4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
5. Tortownicę ( 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Nakładać na środek tortownicy na przemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Jajo kurze (całe) | 358 | 250 | 31.4 | 23.78 | 0 | |
Mąka pszenna | 1195 | 360 | 39.6 | 8.28 | 226.8 | |
Olej | 1901 | 215 | 0 | 215 | 0 | |
Cukier | 772 | 200 | 0 | 0 | 200 | |
Cukier waniliowy | 32 | 8 | 0 | 0 | 7.84 | |
Kakao (proszek) | 134 | 30 | 5.46 | 6.51 | 15.18 | |
Proszek do pieczenia | 4 | 8 | 0.11 | 0.02 | 0.88 | |
Podsumowanie: | 4396 | 1071 g | 76.57 g | 253.58 g | 450.7 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz