Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 19 kwietnia 2017

Ciasto "Zebra"


SKŁADNIKI:  (ok 15 porcji po 60 g )        1 porcja = ok 293 kcal
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego

WYKONANIE:
1. W malakserze ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę.
2. Do jajecznej masy powoli wlewać strużką olej.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z szklanką wody. Dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą malaksera na najniższych obrotach do uzyskania kremowej masy.
4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
5. Tortownicę  ( 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. 
6. Nakładać na środek tortownicy na przemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

INSTRUKCJA - krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Jajo kurze (całe)35825031.423.780
Mąka pszenna119536039.68.28226.8
Olej190121502150
Cukier77220000200
Cukier waniliowy328007.84
Kakao (proszek)134305.466.5115.18
Proszek do pieczenia480.110.020.88
Podsumowanie:43961071 g76.57 g253.58 g450.7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz