- 3 jajka na twardo
- łyżka mielonego lnu
- jajko
- garść rzeżuchy
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 100 g kaszy jaglanej ( produkt suchy )
- bułka tarta
- 7 łyżek oleju
- łyżka masła
WYKONANIE:
1. Jajka ugotować na twardo, ok 10 min. Ostudzić i obrać.
2. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jajka, dodać jajko, mielony len i rzeżuchę.
3. Doprawić połową łyżeczki soli i pieprzu.
4. Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem. Kaszę wsypać do gotującej się wody, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę oleju. Gotować ok 15 min w proporcji 2:1 ( ok szklanka wody : pół szklanki kaszy jaglanej )
5. Do masy jajecznej dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną.
Uwaga: jeżeli masa jest zbyt luźna dodać łyżkę bułki tartej.
6. Z masy mokrymi rękami formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i łyżkę masła.
8. Smażyć kotlety ok 3 min z każdej strony, do zrumienienia.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Jajo kurze (całe) | 286 | 200 | 25.12 | 19.02 | 0 | |
Len mielony | 25 | 10 | 4 | 0.9 | 0.3 | |
Olej | 884 | 100 | 0 | 100 | 0 | |
Masło Ekstra 80 % | 149 | 20 | 0.2 | 16.4 | 0.2 | |
Kasza jaglana (niegotowana) | 346 | 100 | 10.6 | 3.84 | 69 | |
Bułka tarta | 109 | 30 | 2.75 | 0.66 | 22.68 | |
Podsumowanie: | 1799 | 460 g | 42.67 g | 140.82 g | 92.18 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz