- 250 g filetów śledziowych
- cebula
- jabłko
- pół łyżeczki cukru
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Śmietanę doprawić cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
2. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę.
3. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski.
4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie.
5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną.
6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko.
7. Odstawić do lodówki na 24h.
ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie w śmietanie !
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Filety śledziowe a'la Matjas | 368 | 250 | 25.75 | 29 | 1 | |
Cebula (świeża) | 40 | 100 | 1.1 | 0.1 | 7.64 | |
Jabłko (świeży owoc) | 86 | 150 | 0.39 | 0.26 | 20.72 | |
Cukier | 8 | 2 | 0 | 0 | 2 | |
Śmietana 18% tłuszczu | 189 | 100 | 2.5 | 18 | 4.4 | |
Podsumowanie: | 691 | 602 g | 29.74 g | 47.36 g | 35.76 g |
śledzie z jabłkiem... interesująco :)
OdpowiedzUsuń