- łosoś
- cytryna
- sól i biały pieprz
- oliwa z oliwek
- koperek
Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Kawałki łososia układać na folii aluminiowej (stroną błyszczącą do wewnątrz), skropić oliwą z oliwek i posypać koperkiem. Szczelnie owinąć folią. Rybę ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok 30 min.
uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybki ale łosoś moim faworytem :D
UsuńW sumie sam pieczony łosoś jest bardzo smaczny i ja również jestem wielkim fanem tej ryby. Tym bardziej, że jak miałem już okazję wykonywać danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ to ja jestem nim wprost zachwycony.
OdpowiedzUsuń