- ok 1 kg łopatki wieprzowej
- ok 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody
- 50 g soli
- 4 listki laurowe
- 4-5 ziela angielskie
- 3 ziarenki pieprzu
- 5 zmiażdzonych ząbków czosnku
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
Do wody dodajemy sól , czosnek i zioła. Mięso myjemy i suszymy. Ewent. wiążemy bawełnianą nicią. Zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 doby. Zalewa powinna przykrywać mięso 2-3 cm.
Mięso codziennie obracamy.
Zalewę z mięsem doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień (woda powinna delikatnie bulgotać) i gotujemy ok godziny. Szumowin nie wyciągamy.
Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.
Domowym wędlinom mówię zdecydowane TAK! :)
OdpowiedzUsuńTrudno było mi się zabrać ale smak domowej wędliny zdecydowanie wchodzi do menu :)
Usuń"Zostawiamy w garnku do wystygnięcia" - w zagotowanej zalewie/wodzie? czy odlewamy wodę?
OdpowiedzUsuńZestawiamy garnek z palnika i zostawiamy w zalewie aż całkowicie wystygnie. Ja przeważnie zostawiam pod przykryciem na noc a rano mięsko jest gotowe :)
OdpowiedzUsuń