Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 7 kwietnia 2013

Gotowana łopatka wieprzowa - domowa wędlina

  • ok 1 kg łopatki wieprzowej
Zalewa:
  • ok 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody
  •  50 g soli
  • 4 listki laurowe
  • 4-5 ziela angielskie
  • 3 ziarenki pieprzu
  • 5 zmiażdzonych ząbków czosnku 
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn

Do wody dodajemy sól , czosnek i zioła. Mięso myjemy i suszymy. Ewent. wiążemy bawełnianą nicią. Zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 doby. Zalewa powinna przykrywać mięso 2-3 cm.
Mięso codziennie obracamy.
Zalewę z mięsem doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień (woda powinna delikatnie bulgotać) i gotujemy ok godziny. Szumowin nie wyciągamy.
Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. Domowym wędlinom mówię zdecydowane TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno było mi się zabrać ale smak domowej wędliny zdecydowanie wchodzi do menu :)

      Usuń
  2. Anonimowy3/13/2014

    "Zostawiamy w garnku do wystygnięcia" - w zagotowanej zalewie/wodzie? czy odlewamy wodę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zestawiamy garnek z palnika i zostawiamy w zalewie aż całkowicie wystygnie. Ja przeważnie zostawiam pod przykryciem na noc a rano mięsko jest gotowe :)

    OdpowiedzUsuń