Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 11 grudnia 2013

Domowa nutella

Ehh...w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :)
Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ...

krem czekoladowo - orzechowy z daktyli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć )
  • 2 kostki czekolady 85%
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego

Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy na noc. Następnie wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu na gładką, gęstą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczka.
Krem z dodatkiem mleka zjadamy w ciągu tygodnia.

Inspiracja: Jadlonomia

2 komentarze:

  1. Anonimowy1/11/2014

    Witam, jak zobaczyłam, że to jest z daktyli to sobie pomyślałam fuj to musi być wstrętne ale zrobiłam i jest pyszneeee!!!! Wszystkim smakuje i do tego jeszcze dużo zdrowsze :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz sie balam;) Gratuluje motywacji do zrobienia! I polecam sie na przyszlosc:) Pozdrawiam!

      Usuń