Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 21 maja 2015

Muffinki ze śliwką i kruszonką


Inspiracja : Artkulinarnia

Ciasto:
150 g  mąki pszennej lub krupczatki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
100 ml maślanki
1 jajko
60 ml oleju
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka cynamonu
250 g śliwek z kompotu  wg przepisu

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
60 g masła


Piekarnik nagrzać do 180°C. 

Śliwki z kompotu odsączyć na sitku i pokroić w kostkę.

Przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, dodać miękkie masło i połączyć składniki. Schłodzić w lodówce.

Składniki suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego patyczka).

3 komentarze:

  1. Pierwsze widzę muffiny z kruszonką! Super pomysł, śliwki i kruszonka mmmmmmm muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń