- 75 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego ( ok 1/5 opakowania )
- 2 pomidory lub gałązka pomidorów koktajlowych
- 15 szt. zielonych oliwek
- łyżeczka kaparów
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka pasty z chili
- 2 łyżki oliwy
1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
2. Oliwki pokroić w plasterki, pomidor w duże kawałki / pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
3. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, kapary i oliwki. Smażyć ok 2 min.
5. Następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze ok 4 min. Dodać ocet balsamiczny i ewent. chili.
6. Makaron odcedzić. Ciepły makaron wymieszać z sosem.
7. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Instrukcja wykonania - film:
2. Oliwki pokroić w plasterki, pomidor w duże kawałki / pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
3. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, kapary i oliwki. Smażyć ok 2 min.
5. Następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze ok 4 min. Dodać ocet balsamiczny i ewent. chili.
6. Makaron odcedzić. Ciepły makaron wymieszać z sosem.
7. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Instrukcja wykonania - film:
Taki typowy smak śródziemnomorski. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Taaaaak i jeszcze jakaś sardela by się przydała ;) Pozdrawiam!
Usuń