Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 21 marca 2017

Chlebek bananowy / Ciasto bananowe


SKŁADNIKI: ( 10 porcji )                       1 porcja = 275 kcal
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej  ( wersja bezglutenowa :  1 szklanka maki ryżowej  + 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej )
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 70 g cukru ( można pominąć )
  • 50 g masła

WYKONANIE:

1. Do rozpuszczonego, przestudzonego masła dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
2. Do masła dodać mąkę, sodę oczyszczona, szczypte soli i rozkłócone jajka. Wymieszać do połączenia składników.
3. Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
4. Foremkę natłuścić oliwą, przelać masę bananową.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 50 min.

INSTRUKCJA - krok po kroku:





 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Banan4274804.81.44105.6
Jajo kurze (całe)14310012.569.510
Cukier270700070
Masło (pozostałe)340500.2537.50.3
Mąka ryżowa52215010.51.05118.8
Skrobia kukurydziana3811000.260.0591.27
Skrobia ziemniaczana285805.60.2466.4
Masło 83%37750041.50
Podsumowanie:27451080 g33.97 g91.29 g452.37 g

4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie ciasta bo nie są suche:) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie najważniejsze, że zawsze sie udaje ...a ja ręki do pieczenia nie mam ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Chlebka bananowego nigdy dość :) Uwielbiam!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń