SKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 275 kcal
- 4 dojrzałe banany
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej ( wersja bezglutenowa : 1 szklanka maki ryżowej + 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej )
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 70 g cukru ( można pominąć )
- 50 g masła
WYKONANIE:
1. Do rozpuszczonego, przestudzonego masła dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
2. Do masła dodać mąkę, sodę oczyszczona, szczypte soli i rozkłócone jajka. Wymieszać do połączenia składników.
3. Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
4. Foremkę natłuścić oliwą, przelać masę bananową.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 50 min.
INSTRUKCJA - krok po kroku:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Banan | 427 | 480 | 4.8 | 1.44 | 105.6 | |
Jajo kurze (całe) | 143 | 100 | 12.56 | 9.51 | 0 | |
Cukier | 270 | 70 | 0 | 0 | 70 | |
Masło (pozostałe) | 340 | 50 | 0.25 | 37.5 | 0.3 | |
Mąka ryżowa | 522 | 150 | 10.5 | 1.05 | 118.8 | |
Skrobia kukurydziana | 381 | 100 | 0.26 | 0.05 | 91.27 | |
Skrobia ziemniaczana | 285 | 80 | 5.6 | 0.24 | 66.4 | |
Masło 83% | 377 | 50 | 0 | 41.5 | 0 | |
Podsumowanie: | 2745 | 1080 g | 33.97 g | 91.29 g | 452.37 g |
bardzo lubię takie ciasta bo nie są suche:) pysznie!
OdpowiedzUsuńDla mnie najważniejsze, że zawsze sie udaje ...a ja ręki do pieczenia nie mam ;) Pozdrawiam!
UsuńChlebka bananowego nigdy dość :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pozdrawiam!
Usuń