SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 329 kcal
- 500 g białego półtłustego sera
- białko jajka
- 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- sól
WYKONANIE:
1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w malakserze.
2. Białko ubić na sztywna pianę.
3. Do twarogu dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto.
Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk ale im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste.
4. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 2 części.
4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry.
5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
6. Gotujemy ok 3 min TYLKO do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
7. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz.
8. Podawać z cukrem i zrumienioną na maśle bułka tartą.
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Twaróg 2% | 520 | 500 | 78.5 | 20 | 7 | |
Jajo kurze (białko) | 17 | 33 | 3.6 | 0.06 | 0.24 | |
Mąka pszenna | 120 | 36 | 3.96 | 0.83 | 22.68 | |
Podsumowanie: | 657 | 569 g | 86.06 g | 20.88 g | 29.92 g |
Uwielbiam leniwe! jadłam wczoraj;)
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki tylko w takiej formie pożerają twaróg 😁 Pozdrawiam!
Usuńmoje ukochane:)
OdpowiedzUsuńTakie smaki dzieciństwa 😊 Pozdrawiam!
Usuń