Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Kluski leniwe


SKŁADNIKI: ( 2 porcje )     1 porcja = 329 kcal

  • 500 g białego półtłustego sera
  • białko jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
  • sól

WYKONANIE:
1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w malakserze.
2. Białko ubić na sztywna pianę.
3. Do twarogu dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto.
Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk ale im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste.
4. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 2 części. 
4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. 
5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. 
6. Gotujemy ok 3 min TYLKO do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. 
7. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 
8. Podawać z cukrem i zrumienioną na maśle bułka tartą.

INSTRUKCJA - krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:


 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Twaróg 2%52050078.5207
Jajo kurze (białko)17333.60.060.24
Mąka pszenna120363.960.8322.68
Podsumowanie:657569 g86.06 g20.88 g29.92 g

4 komentarze:

  1. Uwielbiam leniwe! jadłam wczoraj;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieciaki tylko w takiej formie pożerają twaróg 😁 Pozdrawiam!

      Usuń