SKŁADNIKI:
- ok 7 szt. zielonych szparagów
- 3 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- 150 g świeżego łososia
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Szparagi umyć i osuszyć.
2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Suszone pomidory i czosnek drobno pokroić.
5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ).
6. Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut.
7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem.
8. Na patelnię , skórą do dołu, dodać łososia i smażyć po 3 min z każdej strony.
2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Suszone pomidory i czosnek drobno pokroić.
5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ).
6. Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut.
7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem.
8. Na patelnię , skórą do dołu, dodać łososia i smażyć po 3 min z każdej strony.
ZAPRASZAM NA FILM - łosoś smażony ze szparagami!
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Szparagi | 23 | 115 | 2.53 | 0.14 | 4.46 | |
Pomidory suszone | 155 | 60 | 8.47 | 1.78 | 33.46 | |
Czosnek | 7 | 5 | 0.32 | 0.03 | 1.65 | |
Łosoś świeży | 191 | 150 | 30.75 | 6.6 | 0 | |
Olej rzepakowy - Kujawski | 90 | 10 | 0 | 10 | 0 | |
Podsumowanie: | 466 | 340 g | 42.06 g | 18.55 g | 39.57 g |
Ale super, uwielbiam łososia :D i szparagi i suszone pomidory :D
OdpowiedzUsuńTo na pewno Ci zasmakuje :) Pozdrawiam!
UsuńFajny przepis, właśnie szukałam jakiegoś przepisu na łososia :)
OdpowiedzUsuńDzięki 😘
UsuńŁososia mogłabym jeść 5 razy w tygodniu- szczególnie z warzywami. Twój przepis genialny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło 😘 Pozdrawiam!
UsuńZaklepane na jutrzejszy obiad.
OdpowiedzUsuńSmakowało??
UsuńSuper potrawa, chyba nic tak do siebie nie pasuję jak łosoś i suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńDzięki, ja najbardziej lubię pieczonego łososia 😍😍😍
Usuńhttps://atlassmakow.blogspot.com/2013/03/pieczony-osos.html
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję 😘
UsuńAż przypomniała mi się szynka parmeńska ze szparagami :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj szparagi i mascarpone 😍😍😍
Usuńhttps://atlassmakow.blogspot.com/2014/05/tarta-z-zielonymi-szparagami-i.html
dziękuję za przepis, danie na dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuńwow :) bedzie jedno z dan tygodnia:) to jest magiczne
OdpowiedzUsuńwyglada jak z master szefa:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŁosoś i szparagi-pyszności! w moim domu jadamy sporo ryb ale ostatnio notorycznie przygotowuję łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-glazurze-miodowo-sojowej-z-sosem-malinowym/ Ryba jest wilgotna i aromatyczna, w dodatku to bardzo efektowne danie. Polecam, kiedy zapraszacie gości.
OdpowiedzUsuń