- pęczek zielonych szparagów
- pół cebuli
- 250 g ryżu ( najlepiej Arborio )
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- ok 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Szparagi umyć i osuszyć.
2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łodygi szparagów, bez główek, i smażyć ok 5 minut. Szparagi mają lekko zmięknąć. Po ok 3 minutach dodać główki szparagów.
5. Zdjąć szparagi z patelni.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek.
7. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, podsmażyć do zrumienienia.
8. Dodać ryż i smażyć ok minuty.
9. Dodać wino i całkowicie odparować. Następnie dodać pół szklanki bulionu i gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż ( na małym ogniu ).
10. Dodawać kolejne 2 porcje bulionu i każdą gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż.
11. Po ok 10 minutach gotowania ryżu dodać szparagi i kolejne pół szklanki bulionu.
12. Ryż ugotować al dente.
13. Doprawić sola i pieprzem, dodać 2 łyżki zimnego masla.
14. Odstawić pod przykryciem na 5-10 minut.
2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łodygi szparagów, bez główek, i smażyć ok 5 minut. Szparagi mają lekko zmięknąć. Po ok 3 minutach dodać główki szparagów.
5. Zdjąć szparagi z patelni.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek.
7. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, podsmażyć do zrumienienia.
8. Dodać ryż i smażyć ok minuty.
9. Dodać wino i całkowicie odparować. Następnie dodać pół szklanki bulionu i gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż ( na małym ogniu ).
10. Dodawać kolejne 2 porcje bulionu i każdą gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż.
11. Po ok 10 minutach gotowania ryżu dodać szparagi i kolejne pół szklanki bulionu.
12. Ryż ugotować al dente.
13. Doprawić sola i pieprzem, dodać 2 łyżki zimnego masla.
14. Odstawić pod przykryciem na 5-10 minut.
ZAPRASZAM NA FILM - risotto ze szparagami!
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Szparagi | 80 | 400 | 8.8 | 0.48 | 15.52 | |
Masło ekstra | 301 | 42 | 0.36 | 34.07 | 0.03 | |
Cebula (świeża) | 16 | 40 | 0.44 | 0.04 | 3.06 | |
Ryż biały (nieugotowany) | 875 | 250 | 16.75 | 1.75 | 196.25 | |
Oliwa z oliwek | 88 | 10 | 0 | 10 | 0 | |
Wino białe wytrawne | 33 | 50 | 0.05 | 0 | 0.3 | |
Bulion warzywny | 51 | 900 | 1.71 | 0.9 | 9 | |
Podsumowanie: | 1444 | 1692 g | 28.11 g | 47.24 g | 224.15 g |
Super przepis, ja do mojego risotto dodałam jeszcze płatki migdałów i wyszło obłędne :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też dodam :D Pozdrawiam!
UsuńRisotto z tego przepis smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :* <3
UsuńSuper przepis, kocham risotto :D
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńUwielbiam :) co 2 dzien
OdpowiedzUsuńHehe to już uzależnienie ;) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam włoską kuchnię :D
OdpowiedzUsuńPrawda?! Wszystko mają pyszne :D
UsuńDawno nie jadłam risotto, będę musiała zrobić za jakiś czas
OdpowiedzUsuń