Amerykańskie naleśniki ( pancakes ) - puszyste i lekkie.
Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad.
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 3 szklanki maślanki
- 4 jajka
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ( na 15 min - a nawet całą noc ;))
Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka - 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto.
Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami.
Inspiracja: klik
Uwielbiam pancake :) https://swiatfacetow.pl/
OdpowiedzUsuń